Tomatchutney

Publicerat: fredag 7 september, 2012 i allmänt blarr, livet i största allmänhet, mat
Etiketter:

Kokade tomatchutney igår. På begäran lägger jag ut receptet här.
Som vanligt har jag modifierat grudreceptet efter mitt eget huvud.
Verkar inte kunna följa ett recept till punkt och prickar utan MÅSTE ändra lite 😉

Tomatchutney

Ingredienser

Ca 1 kg solmogna tomater
1 finhackade gul lök
1 finhackad rödlök
1 dl råsocker
1 tsk salt
1 dl äppelcidervinäger
2 msk riven färsk ingefära
1-2 hackad röd chilifrukt

Gör så här

1. Skär ett kryss i toppen på tomaterna och lägg ner dem i kokande vatten i cirka 30 sekunder. Ta upp dem och spola dem i kallt vatten. Dra bort skalet och skär tomaterna i bitar.

2. Lägg tomaterna i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna. Låt koka utan lock tills drygt hälften av vätskan har kokat bort. Detta tar flera simpsonsavsnitt.

3. Häll upp på väl rengjorda burkar, sätt på lock och låt kallna. Förvara tomatchutneyn i kylen.

Jag kokade dock chutneyn tills det var ganska lite vätska kvar men det är ju en smaksak hur man vill ha den

 

 

Annonser
kommentarer
  1. Cordelia skriver:

    Tackar så mycket för receptet!
    Ska försöka mig på nu i helgen. Det ska ju bli fint väder (hua) så det passar bra med lite husmuspyssel. 😉
    Äppelsmör är inte ens i närheten av vanligt smör. Här är en länk till ett av flertalet varianter:

    http://www.matklubben.se/recept/aeppelsmoer_86614.html

    Det står 1l socker i receptet men det låter fel eller extremt överdrivet, så det blir att höfta som man själv tycker. (Vi byter ut det mot sötin eller steviaströ i vanlig ordning)

  2. Cordelia skriver:

    …äh! man är tydligen tvungen att vara medlem i matklubben för att se hela receptet så jag kopierar det:

    Ingredienser
    2 kg matlagningsäpplen, t.ex. Granny Smith eller Gravenstein
    2 ¼ dl äppelcidervinäger
    4 ½ dl vatten
    1 l strösocker (knappt)
    Salt
    2 tsk kanel, malen
    ½ tsk nejlikor, malda
    ½ tsk kryddpeppar, malen
    1 citron (både cest och saft)

    Gör så här
    Tvätta äpplena noga och kvarta dem utan att varken skala eller kärna ur dem (mycket av smaken och pektinet finns i skal och kärnor), skär bort eventuellt brunt och stött fruktkött.

    Lägg äppelkvartarna i en stor gryta (minst 4-liters). Tillsätt vinägern och vattnet och låt koka upp. När det kokar så sänker du temperaturen tills det bara småputtrar i grytan. Låt puttra tills äpplena är mjuka, c:a 20 minuter. Ta av grytan från värmen.

    Sleva upp äppelmassan i en finmaskig sil (chinois eller annan fin sil) och passera massan ner i en bunke med hjälp av en mortelstöt eller en matsked så att den blir slät och fin. Kasta det som blir kvar i silen, det är bara kärnor och skalrester – det har gjort sitt och kan inte användas vidare. Mät upp äppelmassan och tillsätt 1 dl socker för varje dl äppelmassa och rör om väl så att sockret löses upp. Tillsätt lite (med betoning på ”lite”) salt, kryddorna, citronsaft och -cest. Smaka av och justera kryddningen om det skulle behövas.

    Kok upp – och nu ska du använda en vid tjockbottnad gryta eller plateau (sk ”traktörpanna”) som är stor nog att rymma massan. När det kokar sätter du ner värmen så att det bara småputtrar. Rör om hela tiden, t.ex. med en trägaffel el. liknande så att det inte tjocknar i botten på pannan och bränner vid. Låt puttra tills konsistensen är ”smörig”, dvs mjuk och len, ungefär som lös mjukost. Ju vidare panna du använder, desto fortare får du önskad konsistens eftersom vätskan avdunstar snabbare ju större ytan är. Färgen ska bli brun – mörkbrun efterhand som sockret karamelliseras.

    Den här satsen ger c:a 1½ liter så ha minst tre halvlitersburkar (diskade och steriliserade) redo. Ställ burkarna på en blötad och urvriden kökshandduk, så spricker de inte när du häller i det varma äppelsmöret. Sätt på locket direkt och skruva åt så att det blir vakuum i burkarna när det kallnar.

  3. catwomankitty skriver:

    Tack! Jag är iofs medlem i Matklubben så det hade funkat ändå men det kunde ju du inte veta 😉
    Ska prova att göra nån dag. Fast jag gör nog en halv sats och kollar om jag gillar det innan jag bunkrar upp för mycket!
    Gjorde likadant med tomatchutneyn. Receptet var dubbelt från början.

    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s